Mini-intervju!

Vi har pratat med Rasmus på Haupt Lakrits


Christian Haupt har under många år varit lakrits- och chokladentusiast och hade långtgående planer på att starta chokladtillverkning. Men efter en semester på Island år 2013, fick Christian upp ögonen för sättet att kombinera choklad med lakrits, och det kom att bli startskottet för Haupt Lakrits.

Målet stod klart från början – att skapa världens bästa lakrits. Christian och hans medarbetare sökte efter ingredienser och leverantörer över hela världen. Maskiner för produktion köptes in, personal anställdes och de hittade en lämplig lokal strax norr om Stockholm. Nu var företaget igång! Lagom till Lakritsfestivalen i mars 2014 kunde företaget lansera sina första produkter, CHOK och KRISP, två praliner inspirerade av isländsk choklad och lakrits.Idag är Haupt Lakrits ett väl etablerat företag som tillverkar och säljer söt- och saltlakrits, chokladöverdragen lakrits samt lakritsprodukter för matlagning och bakning. Gemensamt för all bolagets produkter är omsorgen kring ursprung, tillverkningsmetoder och ingredienser. Företaget drivs idag av Rasmus Ragnarsson med anställda och har en mindre fabrik i Jordbro, strax söder om Stockholm.

Haupt Lakrits har sedan starten varit väldigt innovativa, kreativa för att hitta råvaror, produkter, förpackningar, design och hur företaget vill upplevas. Detta har inneburit att de senaste åren varit en av de snabbast växande producenterna inom denna lakritsnisch.

Christian och hans medarbetare tror att lakritsen står inför en stor förändring och de vill gärna leda den utvecklingen. För Haupt Lakrits är detta bara början och de kommer att fortsätta att flytta fram gränsen för hur lakrits kan smaka och användas.

Se vårt sortiment från Haupt Lakrits här


Hur började din lakritsresa – vart kommer ditt lakritsintresse ifrån och vad ledde in dig på just lakrits?

Jag hade "turen" att få kliva in i Haupt Lakrits redan när företaget grundades 2013, då Christian Haupt (ägaren) frågade om jag ville vara med och starta en lakritsfabrik. Jag har haft förmånen att jobba med och för Christian i nästan 20 år, dock inom en helt annan bransch. ​Christian kände till att jag har ett uttalat intresse för smak, doft och gastronomi då jag frilansat som matjournalist och "hobbykock".

Skulle du kunna berätta lite om Haupt Lakrits och din roll i företaget?

​För lakritsälskare och gottegrisar som vill få sin "lakritsfix" levererar vi intressanta och unika smakupplevelser i premiumsegmentet. Till skillnad från andra som väljer det enkla och säkra så är våra produkter alltid utmanande för alla sinnen! Haupt Lakrits består av ett 10-tal superengagerade medarbetare som håller till i Jordbro utanför Stockholm. Jag själv (Captain of Liquorice Operations 😉 ) ansvarar generellt för affärsutveckling och varumärkesstrategi, nya smaker och produkter och att bygga en företagskultur för expansion.

Helt plötsligt ändrade ni helt strategi, design m.m. Vad berodde det på och vad kan du berätta om detta fantastiska projekt som ni verkligen lyckats med?

​"Haupt Lakrits 1.0" började ganska bra men höll på att fallera fullständigt i samband med att vi gjorde om koncept och förpackningar under 2018. Det gick så dåligt att vi var dagar ifrån att stänga ner verksamheten under början av 2020. Och dom kom covid-19... När vi bara var 3 personer kvar i fabriken bestämde vi oss för att "släppa sargen" och lansera ett sortiment med produkter som vi själva älskade - där fokus ligger på själva produkten och inte exklusiva förpackningar eller påkostad design. Och då vände allt över en natt!


Vilka anser du är de tre viktigaste detaljerna för att tillverka den bästa lakritsen?

Att det finns en idé och skäl bakom produkten, rålakrits från Kalabrien och minst en intressant smaksättning/råvara i receptet 🙂


Sist men inte minst, vilken anser du är den bästa lakritsen ni tillverkat?

Ultra Violet! Vi är otroligt nöjda med den, och kunderna älskar den. Jag tror det beror på utseendet, den rena violsmaken (alltså, inte tvål-viol-smak) i kombination med precis lagom mängd salmiak, gräddig vit choklad, mild saltlakrits och sedan den lilla smak-kickern fänkålsfrö som lyfter pralinen till en helt annan nivå!


Se all lakrits från Haupt Lakrits här